Teretana za mozak!

 • Voliš intelektualne izazove?
 • Želiš poboljšati pažnju, pamćenje, mentalnu brzinu ili donošenje odluka?
 • Ne znaš kako kontrolirati ljutnju kada izgubiš u igri?
 • Želiš svoju obitelj ili prijatelje razveseliti novim nezaboravnim iskustvom?

Za sve željne vježbe moždanih vijuga, organiziramo mentalne treninge u Mozgaonici (Ilica 62), prvoj teretani za mozak. Treninzi se održavaju od ponedjeljka do petka, a posjetiti nas mogu svi zainteresirani u dobi od 7 godina nadalje, bez prijave ili najave dolaska!

Treninzi su namijenjeni vježbanju različitih kognitivnih vještina: mentalni trener priprema mozgalice koje posjetitelj rješava tijekom sat vremena. Uz pomoć naših trenera posjetitelji otkrivaju rješenja i strategije iza mozgalica, a zadaci su prilagođeni pojedincu.

Korisnost mozgalica za razvoj kognitivnih vještina prepoznala je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Mišljenje o edukativnom programu Mozgaonice (Think&Solve)

Na trening možete doći sami ili u društvu prijatelja, brata/sestre ili cijele obitelji, bez prethodne najave! Druženje s prijateljima i obitelji uz zabavno i izazovno vježbanje mozga nagrađujemo popustima za grupne dolaske na treninge (više informacija na info@mozgaonica.hr ili +385 91 9422 007).

Raspored treninga i cijene

Kada i gdje?
Ponedjeljkom 15.00 – 16.00 h (Ilica 62)
Zašto trenirati?
Vještine ključne za uspjeh u 84 zanimanja, a posebno su važne za STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering, matematika).
Kome preporučamo?
– osnovnoškolcima
– srednjoškolcima (početnici u mozganju)
– ljubiteljima 2D slagalica
Kada i gdje?
Utorkom 16.00 – 17.00 h (Ilica 62)
Zašto trenirati?
Pažnja je prvi korak u razmišljanju, pamćenju, učenju, itd., a uvijek je možemo razvijati. Najbezbolniji je način za to igrati se!
Kome preporučamo?
– mlađim osnovnoškolcima (jer igra održava motivaciju)
– učenicima sa smetnjama pažnje
Kada i gdje?
Srijedom 16.00 – 17.00 h (Ilica 62)
Zašto trenirati?
Najvažnije vještine za menadžere, ali i sva zanimanja koja zahtijevaju odličnu organizaciju. U adolescenciji dolazi do najvećeg razvoja.
Kome preporučamo?
– adolescentima (10 – 18 godina)
– učenicima brzopletog ponašanja
– učenicima s nerazvijenim organizacijskim vještinama
– ljubiteljima zagonetki i strateških društvenih igara
Kada i gdje?
Četvrtkom 16.00 – 17.00 h (Ilica 62)
Zašto trenirati?
U svijetu tehnologije matematika postaje najvažniji školski predmet, ali često djeci antipatičan. Mozgalice će svakome učiniti matematiku zabavnom.
Kome preporučamo?
– učenicima (OŠ i SŠ) koji obožavaju matematičke zadatke
– učenicima negativnog stava prema matematici
– ljubiteljima matematičkih igara
Kada i gdje?
Petkom 16.00 – 17.00 h (Ilica 62)
Zašto trenirati?
Vještine ključne za uspjeh u 84 zanimanja, posebno za STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering, matematika). 3D slagalice razvijaju vještine mentalnih rotacija.
Kome preporučamo?
– srednjoškolcima zainteresiranima za STEM područje
– adolescentima (10 – 18 godina)
– ljubiteljima 3D slagalica
– svima koji žele naučiti crtati 3D oblike

1 trening = 60 kn

Paket 3 treninga = 162 kn (54 kn po treningu)

Paket 5 treninga = 255 kn (51 kn po treningu)

Paket 8 treninga = 384 kn (48 kn po treningu)

Za one koji žele znati više!

Tko može vježbati u teretani za mozak?

Budući da cijeli život trebamo vježbati mozak i držati ga u formi kako bi nam neuroni i veze među njima što manje odumirale, teretana za mozak u Ilici 62 idealna je za sve uzraste od 7 godina ili više.

Program se planira pojedinačno za svaku osobu, tako da na istome treningu mogu biti osobe različite dobi. Aktivnosti su najviše usmjerene na razvoj:

 1. Pažnje (koncentracije), strpljenja i upornosti
 2. Spacijalnih vještina (važne za sve koji se žele baviti nekim od STEM zanimanja)
 3. Planiranja i donošenja odluka (za sve impulzivne i brzoplete)
 4. Matematičkog razmišljanja

Naša je preporuka da u teretanu dođete s prijateljima ili obitelji jer je uvijek zabavnije u poznatom i dragom društvu! Za grupne posjete nudimo popuste, a više informacija možete potražiti na info@mozgaonica.hr ili +385 91 9422 007. Termin nije potrebno unaprijed rezervirati, ali za grupne posjete preporučujemo prethodnu najavu na navedene kontakt podatke.

Vježba čini majstora, a što ranije počnemo vježbati, to ćemo i veći majstor postati! Za sve osnovnoškolce mentalni treninzi u Mozgaonici odličan su način kojim se na zabavan način, kroz igru, savladava rješavanje problema i razvijaju različite kognitivne i socioemocionalne vještine.

Za mlađu djecu (4-6 godina) imamo Think&Solve edukacijski program jer je njima potrebna konstanta pomoć i ohrabrivanje te kombiniranje više različitih aktivnosti uz mozgalice. Kroz cjelogodišnji program sustavno vježbamo 30 kognitivnih, motoričkih i socioemocionalnih vještina. U sklopu programa uključene su i razne druge aktivnosti poput izrade mozgalica, smišljanja vlastite slagalice ili društvene igre, kvizova, crtanja trodimenzionalnih oblika, izrade slagalica na računalu itd. program preporučamo i svim osnovnoškolcima spremnima na redovito vježbanje mozga uz praćenje profesora.

Za sve srednjoškolce zainteresirane za znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku, treninzi spacijalnih vještina poslužit će kao priprema za buduće radno mjesto ili fakultet. Istraživanja pokazuju kako su za čak 84 zanimanja spacijalne vještine ključne: od inženjera i matematičara do kemičara, kirurga i kipara.

Treninzi planiranja i donošenja odluka pomažu srednjoškolcima u kognitivnom razvoju jer je upravo adolescencija vrijeme najvećeg razvoja ovih vještina, a treninzi matematičkog razmišljanja savršeno će odgovarati adolescentima zainteresiranima za matematiku, posebno primijenjenu.

I odrasli mozak željan je vježbe i izazova, a kognitivne vještine uvijek se mogu unaprijediti. Naši educirani profesori pripremili su aktivnosti za odrasle koje će biti izazov i najuvježbanijim vijugama!

Ako su slagalice tvoja omiljena zanimacija, pridruži nam se u slaganju dvodimenzionalnih (ponedjeljkom 15.00-16.00) ili trodimenzionalnih slagalica (petkom 16.00-17.00) u Ilici 62. Srijedom 16.00-17.00 nauči pravila drevnih društvenih igara i kroz igru otkrij zanimljive strategije u pozadini. Utorkom i četvrtkom 16.00-17.00 imaš priliku isprobati sve vrste mozgalica: slagalice, zagonetke, društvene igre i „brain teasers“ (mozgalice trikovi).

Mentalnoj pripremi u sportu posvećuje se sve više pažnje. Klubovi i reprezentacije zapošljavaju stručnjake koji će razvijati kognitivne i socioemocionalne vještine sportaša jer vrhunac kondicijske i tehničko-taktičke spremnosti ne jamči uspjeh. Pri tome je naglasak na četiri područja:

 1. Postavljanje ciljeva
 2. Vizualizacija
 3. Pažnja
 4. Kontrola pobuđenosti (tehnike opuštanja)

Postavljanje ciljeva sportaši će savladati na treninzima planiranja i donošenja odluka (srijedom 16.00-17.00), vježbe koncentracije na treninzima pažnje i koncentracije (utorkom 16.00-17.00), vizualizaciju na treninzima spacijalnih vještina (ponedjeljkom 15.00-16.00 i petkom 16.00-17.00), a tehnike opuštanja i kontrole pobuđenosti na treninzima četvrtkom (četvrtkom 16.00-17.00).

Sportaš može raditi na razvoju svih navedenih vještina, odjednom ili postepeno, jednu po jednu, ali može i parcijalno trenirati vještine koje mu nedostaju za uspješnu izvedbu i razvoj. Za članove istog kluba nudimo popuste i mogućnost rezerviranja drugog termina ili odlaska na teren (u sportski klub ili kod sportaša).

Zašto je bitno trenirati mozak?

Spacijalne vještine važne su za uspjeh u mnogim područjima i zanimanjima, posebno u STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjeringa i matematike). To su vještine potrebne i kemičaru kada razmišlja o strukturi molekula, kirurgu pri operaciji ili kiparu i slikaru pri stvaranju umjetničkog djela. Razina spacijalnih vještina pokazala se važnima za čak 84 različita zanimanja.

Pored toga, pokazale su se najznačajnijim faktorom za uspješnost u korištenju računalnih sučelja, a studenti tehničkih fakulteta koji imaju slabije razvijene spacijalne vještine u znatno većoj mjeri odustaju od studiranja zbog prevelikih zahtjeva i doživljavanja neuspjeha u zadacima koji zahtijevaju spacijalne vještine.

U SAD-u neki fakulteti uveli su posebnu edukaciju za studente koji su na prijemnom ispitu pokazali slabije prostorne vještine, a temelji se na skiciranju i manipulaciji trodimenzionalnim predmetima. Edukacija je imala pozitivan učinak jer je manje studenata odustajalo od fakulteta, a bili su uspješniji na faksu od studenata koji nisu sudjelovali u takvome programu. Treninzi spacijalnih vještina zbog toga djeluju kao priprema za srednjoškolce koji će se baviti nekim od tehničkih zanimanja.

Unatoč važnosti spacijalnih vještina, one su zanemarene u školskim programima. Budući da se uz redovit i kvalitetan trening mogu znatno poboljšati, Mozgaonica dva puta tjedno provodi treninge spacijalnih vještina kroz slaganje slagalica (ponedjeljkom 15.00-16.00 i petkom 16.00-17.00).

Kroz aktivnosti slaganja razvijamo taktilnu i vizualnu percepciju te okulomotornu koordinaciju jer mozgalice zahtijevaju manipulaciju dijelovima. Također vježbamo skiciranje trodimenzionalnih predmeta u dvodimenzionalnom prostoru jer su se upravo skiciranje i manipulacija trodimenzionalnim predmetima pokazale najučinkovitijim vježbama spacijalnih vještina (najviše sa srednjoškolcima). Treniramo i prostorno pamćenje kroz razne aktivnosti sa slagalicama.

Pažnja je prvi korak naše kognicije. Da bismo o nečemu razmišljali, nešto zapamtili ili zaključili, prvo to moramo opaziti. Ako nam je pažnja krivo usmjerena, nikad nećemo doći do točnih zaključaka. Ona je vitalna jer sprječava um da luta u svim smjerovima. Koncentrirani um ujedno je i opušteni um, a to najbolje možemo osjetiti kada se zadubimo u neki zadatak ili aktivnost pa nam vrijeme proleti u ushićenju.

Kroz rješavanje mozgalica (2D i 3D slagalice, zagonetke, društvene igre) razvijamo različite vrste pažnje: od vizualnog pretraživanja i pozornosti do selektivne i distributivne pažnje. Istovremeno razvijamo i strpljenje i upornost, nužne faktore za uspješno rješavanje problema, a posebno onih najtežih.

Treninzi pažnje u Mozgaonici idealni su za najmlađe osnovnoškolce jer djeci u igri vrijeme leti zbog angažiranosti i aktivnosti, a motivacija raste kako se približavamo rješenju. Upravo su zato mozgalice savršeno sredstvo za vježbanje koncentracije kod najmlađih.

Svaka društvena igra ima isti cilj, a to je pobijediti! No, da bismo to mogli, potrebne su nam vještine planiranja. Planiranje je kao izrada karte: određujemo svoj položaj, ciljni položaj i sve moguće putove do cilja. Nakon toga odabiremo jedan put i pratimo svoj napredak prema cilju. Planiranje nam omogućuje da uz najmanje muke dođemo do rješenja i tako uštedimo resurse (energiju, vrijeme i sl.). Planiranje nam također omogućuje da donesemo bržu i bolju odluku.

Planiranje i donošenje odluke najvažnije su kognitivne vještine za uspješnog menadžera, ali su važne i za književnika, arhitekta, urednika programa, profesora itd. Često ih uzimamo zdravo za gotovo jer svaki dan planiramo i donosimo odluke pa podrazumijevamo da smo uspješni u tome, no to su dva procesa znatno složenija od svakodnevnog shvaćanja, što učimo kroz mozgalice. Učimo kako planirati poteze unaprijed ili organizirati podatke iz zagonetke te donosimo veliki broj odluka i evaluiramo ih da bismo došli do konačnog rješenja.

Ovo su vještine posebno značajne u današnjem svijetu prepunom mogućnosti koje sve nepovoljnije utječu na nas jer nam uvelike kompliciraju proces donošenja odluka, pa i onih najjednostavnijih (što ću jesti ili obući).

„Stani, razmisli, djeluj!“ jedno je od osnovnih načela Mozgaonice.

Živimo u svijetu brojeva i tehnologije, stoga je matematika jedan od najvažnijih predmeta u školama, ali ujedno i jedan od najmanje simpatičnih. Matematika je prisutna u umjetnosti, sportu, glazbi, igri i primjenjuje se u svim drugim područjima.

Matematika je način razmišljanja koji nam omogućuje logičko zaključivanje, kritičko razmišljanje i donošenje optimalnih odluka. Čitava tehnologija oslanja se na matematičke kompetencije, stoga je sve više zanimanja usko povezano s matematikom.

Međutim, djeca često razviju negativan stav prema ovome predmetu. Upravo nam mozgalice nam omogućuju da upoznamo zabavnu stranu matematike. Igra djecu motivira na istraživanje problema i omogućuje im da vide praktičnu primjenu matematičkih načela.

Za više informacija kontaktirajte nas mailom na info@mozgaonica.hr ili telefonom na +385 91 9422 007.

Program se održava na hrvatskom, engleskom ili španjolskom jeziku. Za trening na engleskom ili španjolskom potrebna je prethodna rezervacija termina.