Inovativan edukacijski program

Učitelj ste, odgajatelj ili radite s djecom, a želite usvojiti nova znanja i metode podučavanja?

Think&Solve edukacijski program obuhvaća didaktička sredstva i raznolike aktivnosti s mozgalicama na temelju kojih možete nastavni sat ili sat učenja učiniti zabavnim te motivirati dijete na usvajanje znanja i istraživanje. Obuhvaća djecu u dobi od 4 do 14 godina.

Program se temelji na više od 250 mozgalica različitih vrsta (2D i 3D slagalice, društvene igre, zagonetke, pitalice, ring&string mozgalice, logičke igre) koje variraju od najjednostavnijih do najsloženijih. Aktivnosti su vrlo raznolike i prilagođene dobi, a obuhvaćaju ukupno 30 specifičnih ciljeva koji se odnose na razvoj kognitivnih, socioemocionalnih i motoričkih vještina (prikazani na slici).

Pored toga, mozgalice se povezuju sa stvarnim životnim situacijama i temama iz raznih područja, kao što su računanje opsega i površina, simetrija, centrifugalna sila, vrste piramida i njihovo povijesno značenje, učenje hrvatskih županija i njihovih sjedišta te znamenitosti itd.

Rješavanje mozgalica na Think&Solve programu pravi je mali znanstveno-istraživački rad. Mozgalica je istraživački problem, a učenici postavljaju i testiraju hipoteze kroz igru. Kada dođemo do rezultata, raspravljamo o strategiji (metodi) rješavanja mozgalice i zaključujemo kako se to što smo naučili može primijeniti u svakodnevnom životu (npr. za učenje matematike).

Pozitivno stručno mišljenje o primjeni igara i edukacije u osnovnim i srednjim školama, ustupila je i Agencija za odgoj i obrazovanje istaknuvši primjerenost igara i aktivnosti u radu s darovitom djecom.

Think&Solve edukacija
– osnovni paket

Za početak istraživanja mozgalica i njihovog uključivanja u rad s djecom preporučujemo osnovni paket Think&Solve: edukaciju od 8 školskih sati za 3 mozgalice (slagalice i društvene igre) koje su odabrane zbog svoje zanimljivosti djeci, ali i zbog mnoštva aktivnosti i načina korištenja svake od njih.

Primjerice, od dijelova Tangrama može se složiti preko 6.500 različitih oblika, a od Pentomina se mogu složiti sva slova i brojke te igrati društvena igra ili računati površine i opseg likova. Master Logic, društvenu igru u kojoj otkrivamo šifru drugog igrača, zbog strategije povezujemo s Einsteinovim zagonetkama (počinjemo s najlakšom zagonetkom s 3 kategorije pa postepeno povećavamo težinu do zagonetke s 5 kategorija). Rješavanjem brojnih trodimenzionalnih zadataka Soma kocke razvijamo vještine mentalne rotacije i predočavanja.

Mozgalice i aktivnosti odabiru se prema dobi djece s kojima polaznik edukacije radi, stoga uz prijavu za edukaciju obavezno navedite dob (razred) djece. Nakon prijave, zajedno ćemo dogovoriti termin edukacije koji Vam odgovara.

Za prijave ili više informacija kontaktirajte nas na info@mozgaonica.hr ili +385 91 9422 007.

Za prijave ili više informacija kontaktirajte nas mailom na info@mozgaonica.hr ili telefonom na +385 91 9422 007 ili +385 1 7999 609

Programi se održavaju na hrvatskom, engleskom ili španjolskom jeziku.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Mišljenje o edukativnom programu Mozgaonice (Think&Solve)
„Edukacija je izuzetno zanimljiva, u zabavnim situacijama najlakše se uči. Materijali su bogati i estetski privlačni. Povezivanje svake igre s pričom/nastankom korisno je i ostane u pamćenju. Voditeljice zabavne, iskusne i drage ☺ Hvala!“
Polaznica osnovne edukacije za odgajatelje i profesore
„Mozgaonica je odgovor na pitanje kako pomoći djeci da se zabave, a da nisu ispred ekrana, pri tom razvijajući važne vještine kao što su koncentracija, ustrajnost u radu, kreativnost, donošenje odluka… Upravo zbog velikog broja ciljeva koje ovaj program omogućuje zaputila sam se u Zagreb da vidim kako se to može postići naizgled jednostavnim drvenim igrama. To su igre koje te mame da ih isprobaš i u potpunosti okupiraju pažnju upravo zato što samo izgledaju jednostavno. Odmah sam odlučila pokrenuti program u BiH. Pitanje stručne i pri tom izuzetno ljubazne voditeljice programa, Ivane Herceg: “A koju ste strategiju koristili da riješite zadatak?” pojasnilo mi je suštinu metode PDT (play, discuss, transfer) koja ima za zadatak naučiti nas da promišljamo o svojim postupcima i naučimo ih prezentirati drugima, a potom ih primijeniti u sličnim situacijama. Iako sam nastavnik predškolskog odgoja i profesor pedagogije, ljubav prema ovim igrama upotpunila sam činjenicom da svako od mojih četvoro djece uzrasta od 8 do 16 godina podjednako uživa u igrama. Moja poruka i djeci i odraslima je: “Probajte doći samo jedan put!”
Amira Zubčević, voditeljica Mozgaonice u Sarajevu i profesorica Think&Solve edukacijskog programa